عید نوروز و رمضان همراه با رسوم مردم «فاریاب»؛ سنتهایی که رنگ و بوی اصالت میدهند

مردم خونگرم و مهربان فاریاب با آداب و رسوم مخصوص به استقبال عید میروند آداب و رسومی که نشان از اصالت دارند.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری «فاریاب خبر»؛ در شهرستان فاریاب از توابع جنوبی استان کرمان مانند دیگر مناطق ایران جشنها و آئینهای مختلفی به مناسبت ماه رمضان و عید نوروز برگزار میشود که به سه دسته ملی، محلی و مذهبی تقسیم میشوند. شهرستان فاریاب یکی از شهرستانهای جنوبی استان کرمان است. مرکز این شهرستان، شهر فاریاب است.
شهرستان فاریاب از شمال شرقی تا شمال با شهرستان جیرفت، از شمال غربی با شهرستان ارزوئیه، از غرب با شهرستان حاجیآباد و از جنوب با شهرستان رودان استان هرمزگان و از شرق با شهرستان کهنوج همسایه است.
شهرستان فاریاب دارای زیستبومی غنی است که گونههای خاص جانوری مانند آهو، خرگوش، گورخر ایرانی، خرس، قوچ و میش، کمنزیل، تیهو و هوبره و گیاهی مانند کهور، کنار، بنه وحشی، بابونه و آویشن در دامنه کوههای زهمکان، منطقه حرمه، جنگل مهروئیه بزرگترین جنگل کهور خاورمیانه پاگدار و کلمرز وجود دارد.
دهستان مهروئیه یکی از جاذبههای گردشگری شهرستان فاریاب است، مهروئیه در فاصله ۲۰ کیلومتری شهرستان فاریاب قرار دارد.
مرکز این دهستان، روستای مهروئیه پایین است جنگل مهروئیه با وسعتی نزدیک به ۵۵ هزار و ۸۳۱ هکتار و جزو قدیمیترین و بزرگترین توده جنگلی درخت کهور در جنوب شرق ایران و بزرگترین پناهگاه حیات وحش در جنوب استان کرمان است، گفتنی است جنگل مهروئیه ثبت جهانی یونسکو است.
از جمله جاهای دیدنی شهرستان فاریاب جنگل مهروئیه دشت بابونهها و مزارع کشاورزی دهستان مهروئیه است که در این فصل زیبایی خاصی را به این دهستان بخشیدهاند.
محصولات کشاورزی این شهرستان شامل محصولات جالیزی هندوانه، خیار سبز، گوجهفرنگی ،لوبیا سبز و کدو، غلات گندم، جو، عدس و ذرت، مرکبات چون پرتقال، لیمو، گریپ فروت و نارنج و همچنین خرما، پیاز و سیر است.
شهرستان فاریاب دارای معادن غنی نظیر کرومیت، طلا، مس و آهن است؛ از جمله میتوان به معادن کرومیت سبزان، معدن طلای زرترشت زهمکان، معدن سنگ سفید سوزوئیه و معدن سنگ گارنت سوزوئیه اشاره کرد.
قلعه تاریخی با وسعتی حدود ۱۲۰۰ مترمربع در روستای گِلاشگرد شهرستان فاریاب واقع شده و بر پایه بررسیهای باستانشناسی صورتگرفته این روستا از هزاره چهارم پیش از میلاد سکونتگاه انسان بوده و در عصر مفرغ و در ادوار تاریخی ایران سکونت در این روستا تداوم داشته است.
کبری تاجیک در رابطه با آداب و رسوم مردم فاریاب در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری «راه آرمان» گفت: معمولاً از اوایل اسفندماه مردم به استقبال نوروز میروند و این استقبال از خانه تکانی منازل آغاز میشود.
وی افزود: یکی دیگر از آداب مردم فاریاب، خرید و پوشیدن لباس نو و تمیز است، پوشش مردم فاریاب بیشتر به منطقه هرمزگان شباهت دارد و بانوان برای لباس عید خود شلوار بندری و پارچههای رنگی برای دوختن لباس بندری خریداری میکنند.
وی عنوان کرد: در میان این همه مشغله و خانه تکانی در میان مردم جنوب مرسوم است که سبزه هفت سین را خودشان بکارند و به آن رسیدگی کنند تا سبز شود.
تاجیک عنوان کرد: در قدیم عقیده داشتند هر کسی شب عید باید در منزل خود باشد و چراغ خانه خود را روشن کند بر این باور بودند اگر در زمان سال تحویل در منزل خود نباشند تا پایان سال مرتب در حال جابهجایی به این طرف و آن طرف هستند و چراغ منزل خاموش است و آرامش را از خانه خود سلب خواهند کرد.
مردم خونگرم و مهربان فاریاب با آداب و رسوم مخصوصی به استقبال نوروز میروند که هم جالب هستند و هم رنگ و بوی اصالت میدهند.
در بسیاری از محلههای شهرستان فاریاب مرسوم است یک روز قبل از عید نوروز را به عنوان عید اموات گرامی میدارند و همه خانوادهها یاد و خاطره درگذشتگان را گرامی میدارند و پس از پخت شیرینیهای سنتی همچون حلوا، کولسرخ، کیک و شیرینی، در بهشت زهرا محله حاضر و ضمن روشن کردن عود و گشته، با گل و گلاب قبور عزیرانشان را شسته و گلباران میکنند.
شیرینی و میوه را به سبب فاتحه فرستادن افرادی که برای زیارت اهل قبر خود میآیند، روی سنگ مزار میچینند تا ثواب فاتحهای به مرحومانشان برسد این رسم از سالهای پیشین هنوز در شهرستان فاریاب برگزار میشود.
تاجیک در رابطه با آداب و رسوم ماه رمضان نیز به خبرنگار ما گفت: مردم محلهها قبل از ورود به ماه رمضان مساجد را تمیز میکنند تا آماده مهمانی از روزهداران باشند در ماه رمضان در مساجد سفرههای افطاری برای روزهداران محیا میشود.
وی ادامه داد: ماه مبارک رمضان با سحریها و افطاریهای به یادماندنیش بوی صمیمیت میدهد، این ماه از دیرباز، حال و هوای ویژهای برای مردم فاریاب داشت.
تاجیک عنوان کرد: مردم فاریاب در شبهای ماه رمضان برای اموات خیرات میکنند این رسم که در بین مردم به اسم عیدی اموات مرسوم است با دادن افطاری و شام در مساجد و منازل شخصی برگزار میشود.
وی افزود: شیرینی افطاری در فاریاب زولبیا و بامیه، انواع حلوا و کلوچههای محلی که بانوان خود درست میکنند، است.
تاجیک ادامه داد: غذای نذری این ماه آش رشته، سوپ و شلهزرد است که بین روزهداران در مساجد و همسایگان توزیع میشود.
مردم فاریاب قبل از غذا با خرما یا نمک افطار میکنند و معتقدند امام علی (ع) اینگونه افطار میکرد و خرما پای ثابت سفرههای افطار مردم جنوب کرمان است.
روئیت هلال ماه در همه فصول سال امکانپذیر نیست. به همین دلیل مردم فاریاب همیشه یک روز زودتر به پیشواز ماه رمضان میرفتند و روزه میگرفتند.
مردم فاریاب مانند سایر مسلمانان در روز عید فطر هم نماز عید فطر بهجا میآورند و با دادن فطریه، نیازمندان را یاری میکنند. آنها در روز عید فطر به زیارت اهل قبور میروند و با توزیع شیرینی،حلوا و کلوچه برای رفتگان طلب فاتحه میکنند.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0